woensdag 12 december 2012

Feestelijke trifle met cupcakes


Wij vinden het altijd reuze gezellig als er extra eters bij ons aanschuiven. Een goed excuus om van het avondeten een feestje van te maken! Toen een paar weken geleden vrienden met hun kinderen kwamen eten, hoefde ik niet lang na te denken over wat ik voor ze zou maken. Geen voorgerecht want dan duurt het voor kinderen al snel te lang. We begonnen met een bijzonder hoofdrecht dat zowel kinderen als grote mensen aanspreekt: Marokkaanse pastilla. Altijd succes dankzij de verrassende combinatie van hartig en zoet.
Voor het dessert had ik een trifle gemaakt. Meestal wordt een trifle gemaakt van een langwerpige, rechthoekige cake in een vierkante glazen schaal. Ik koos ervoor om de trifle te maken in doorzichtige limonadeglazen en cupcakes te gebruiken. Het was een prachtige, perfecte afsluiting van een gezellige avond.

Feestelijke trifle met cupcakes
Ingrediënten voor 10 personen

10 cupcakes, gekocht of zelfgemaakt *recept zie onder
1/4 liter bosvruchtensap of -smoothie, geen limonade
1 pakje aardbeienjelly
1 doosje (ca. 400 g) diepvries bosvruchten, frambozen of aardbeien (in het seizoen natuurlijk vers fruit!)
1/2 liter vanillevla of zelfgemaakte custardvla
Slagroom of glazuur en andere versiersels voor cupcakes
10 doorzichtige limonadeglazen of whisky glazen, inhoud ca. 200-250 ml

Bereiding
Snij alle cupcakes overlangs door midden, snijvlak net onder het 'hoedje'van de cupcake,
leg in ieder glas een onderste helft van een cupcake,
schenk in ieder glas een flinke scheut bosvruchtensap/smoothie,
verdeel het fruit over de glazen,
zet de glazen in de koelkast zodat het sap goed in de cake kan trekken,
maak de jelly volgens de aanwijzingen op de verpakking,
giet de jelly voorzichtig in ieder glas,
glazen terug in de koelkast zetten,
bereid intussen het hoofdgerecht en dek de tafel of wacht een paar uur,
giet de vanillevla op de stijve jelly, tot ongeveer 1 cm onder de rand van het glas,
leg de hoedjes van de cupcakes voorzichtig op de glazen,
versier iedere bovenkant met glazuur, suikerfiguurtjes, musketbolletjes of suikerpareltjes,
een andere mogelijkheid: haal de glazen vlak voor het opdienen uit de koelkast en garneer de bovenkant met een flinke toef slagroom.

Eet smakelijk!

*Recept voor 12 cupcakes

Ingrediënten
150 gram suiker,
1 zakje vanillesuiker of wat citroenschilletjes
3 eieren

150 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius,
verdeel de papieren cupcakesvormpjes over het cupcakebakblik,
snij met twee messen de boter door de suiker,
voeg al mixend met mixer met gardes op laagste stand een voor een de eieren toe,
mix op hoogste stand tot het beslag luchtig is,
voeg al mixend op laagste stand schep voor schep het gezeefde zelfrijzend bakmeel toe
mix wederom op hoogste stand tot het beslag een matte kleur krijgt,
verdeel het beslag over de vormpjes,
bak de cupcakes in ongeveer een uur lichtbruin (tijd afhankelijk van oven, na ongeveer 3 kwartier iedere 5 minuten in de oven kijken)
haal de cupcakes uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten